Semua mahu tahu mengenai NUBE

Siapa Kami

NUBE adalah sebuah kesatuan sekerja. Ia telah ditubuhkan sebagai sebuah entiti yang sah di bawah Akta Kesatuan Sekerja 1959 pada tahun 1958 dan didaftar pada 30 June 1960. Sebagai seorang ahli, anda menyertai golongan pekerja bank bukan eksekutif yang prihatin dan komited dalam memperjuangkan suasana pekerjaan yang lebih sesuai serta prospek yang baik bagi setiap ahli Kesatuan. NUBE adalah sebuah badan pertubuhan organisasi bukan berkeuntungan.


Matlamat utama NUBE, sebagai kesatuan ketiga terbesar di Malaysia, adalah untuk meningkatkan taraf kehidupan ahli juga termasuk pekerja-pekerja lain kerana NUBE senantiasa menetapkan penanda aras baru dalam industri perbankan dan institusi kewangan di Semenanjung Malaysia. Ia mempunyai rekod yang membuktikan bahawa NUBE telah melindungi dan menyediakan pelbagai jenis perkhidmatan untuk ahli-ahlinya dalam industri selama lebih 50 tahun. Apabila anda menghadapi masalah di tempat kerja anda, sebagai ahli NUBE, anda tidak akan bersendirian. Setiap ahli NUBE sedia berganding bahu bersama-sama anda dan akan berjuang untuk anda. Kita memegang teguh kepada dua prinsip asas: Setiap manusia mempunyai hak yang sama untuk menjalani kehidupan yang dia ingini. Majikan dan kerajaan kedua-duanya adalah penting untuk mengawal kehidupan setiap pekerja.


TANGGUNGJAWAB UTAMA KAMI


 • Menganjur dan merekrut ahli dari golongan pekerja dalam sektor perbankan dan institusi kewangan di Semenanjung Malaysia.
 • Menjadi penasihat dan mewakili ahli-ahli di tempat kerja masing-masing.
 • Membantu ahli-ahli untuk memahami dan mempertahankan hak-hak mereka di tempat pekerjaan mereka.
 • Berunding dengan organisasi majikan untuk mengawal selia hubungan majikan / pekerja, mendapatkan manfaat berbentuk kewangan serta terma dan syarat pekerjaan .Mewakili ahli yang menjadi mangsa kekejaman majikan di platform pembelaan buruh dan perusahaan, menjadi perwakilan pembela bagi ahli di gelanggang Mahkamah Perusahaan dan mahkamah yang lebih tinggi bergantung pada poin-poin undang-undang pekerjaan serta prinsipnya.
 • Mendidik ahli serta keluarga mereka berkenaan hak-hak asasi manusia.
 • Mengumumkan kepada ahli serta masyarakat mengenai isu-isu yang memerlukan perhatian serta mendorong mereka untuk mengambil bahagian secara aktif dalam menangani isu-isu tersebut.
 • Sentiasa memperkembangkan pengetahuan dan pentadbiran kami supaya dapat berfungsi sebagai sebuah kesatuan sekerja yang efektif.
 • Menyediakan pelbagai perkhidmatan dengan peruntukan yang lebih berfaedah bagi ahli-ahli dan keluarga mereka.
 • Berusaha untuk menyediakan ganjaran yang setimpal dengan tanggungjawab yang diberi kepada ahli-ahli kami di tempat kerja, meningkatkan kualiti kehidupan mereka dengan sentiasa memperbaiki hubungan antara majikan dan ahli-ahli kami dan menyelaraskan sebarang perbezaan di antara mereka dengan cara yang baik serta memperlindungi kesihatan dan keselamatan mereka di tempat kerja .

mendaftar

Sejarah

Sama seperti kemerdekaan negara kita, kontrak dua bulan bonus, bayaran kerja lebih masa, kenaikan gaji dan setiap faedah lain yang kita nikmati hari ini tidak diberi secara percuma oleh Bank. Pada lewat tahun 1950-an, nenek moyang kita mengorbankan pendapatan, masa dan kehidupan untuk mendapatkan apa yang kita nikmati pada masa ini.

Pada tahun 1989, kita telah melakukan mogok dengan memakai kain sarung di tubuh masing-masing semasa rundingan untuk mendapatkan kenaikan gaji. Pada ketika itu pihak Bank dengan angkuh mengatakan kepada kami maka bahawa harga nasi bungkus begitu murah sehinggakan penarik beca mampu membeli.

Hari ini, 50 tahun kemudian walaupun kita terus menikmati manfaat ini kita tidak boleh mengambil mudah sahaja. Dalam era moden di mana globalisasi dan perdagangan bebas dalam jargon yang popular, hak memenangi melalui perjuangan yang jujur ​​dan berdedikasi akan dilenyapkan jika kita tidak berdiri bersama-sama untuk melindungi dan menaiktaraf menjadi lebih baik akan ia. Kita mesti meneruskan tradisi ini. Kita mesti berjuang mempertahankan apa yang telah diperuntukkkan sebagai hak kita. Pada tahun 1940-an dan awal 1950-an, pekerja bank tertakluk kepada syarat-syarat kerja yang keras, diperhambakan oleh pihak pengurusan. Setiap hari Mereka terpaksa bekerja sehingga kira-kira 8:00 atau 9:00 malam , tanpa bayaran lebih masa. Pada hujung bulan, mereka terpaksa bekerja sehingga larut malam.

Di Chartered Bank, Ipoh, pekerja terpaksa bekerja di situ sehingga tengah malam walaupun pada hari biasa. Pada hujung bulan, mereka diperhambakan hingga 4 pagi dan selepas mendapat tidur yang singkat, mereka terpaksa menyambung semula bekerja lagi pada pukul 7 pagi.

Mereka bekerja seperti ini setiap hari, tujuh hari seminggu. Pengasas kami, Mendiang Bro. Pathrose Cruz Gomez (P. C. Gomez) seringkali berkata semasa ia memberi semangat kepada pekerja bank untuk membentuk kesatuan: “Kami tidak pernah melihat matahari.Walaupun anak-anak kita membesar tidak mengetahui bapa-bapa mereka. “

Sebelum pembentukan NUBE, pekerja bank diwakili Oleh State Clerical and Administrative Sta”Union (SCASU). SCASU merangkumi pekerja-pekerja di Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan dan Melaka. Selepas itu, Malayan Federation Clerical And Administrative Staff Union (MFCASU) telah ditubuhkan. Walau bagaimanapun, MFCASU tidak berkesan dan berfungsi serta tidak dapat berbuat banyak untuk memperbaiki keadaan kerja di bank. Ini telah membuatkan pekerja-pekerja bank merasakan lebih baik ada wakil yang lain yang lebih memahami masalah mereka.

Ini membawa kepada pekerja bank untuk menggabungkan tenaga dengan Sektor Insurans dan Perdagangan untuk membentuk Kesatuan Kebangsaan Pekerja Perdagangan (NUCW). Bahagian perbankan NUCW diuruskan dengan Bank-bank secara individu dan memberi pengiktirafan yang paling awal untuk pekerja bank. Walaupun masalah berterusan, pekerja bank mendapat kekuatan dan sokongan. Semangat selepas perang dan nilai kemerdekaan telah muncul dan merebak.

Bro. Pathrose Cruz Gomez dan rakan-rakannya mengambil peluang ini untuk membentuk kesatuan bebas. Pada bulan November 1958, Kesatuan Kebangsaan Pekerja-Pekerja Bank (NUBE) di wujudkan, dan MFCASU dibatalkan pendaftaran. Walau bagaimanapun, masih terdapat pekerja bank yang berdaftar dengan NUCW. Pada tahun 1960, semua keahlian pekerja Bank of NUCW telah dipindahkan ke NUBE. Dengan ini NUBE telah menjadi kesatuan wakil tunggal bagi semua pekerja perkeranian dan bukan perkeranian bank di Semenanjung Malaysia.

‘One for All, All for One.’

mendaftar

Objektif

 • Untuk menjamin organisasi yang lengkap bagi semua pekerja seperti yang dinyatakan dalam Peraturan 3.1, NUBE Perlembagaan.
 • Untuk mengawal selia hubungan antara majikan dan ahli-ahli seperti hal gaji, upah dan syarat-syarat pekerjaan, dan berusaha untuk menyelaraskan apa-apa perbezaan di antara mereka dengan cara yang baik dan pendamai.
 • Untuk menggalakkan kesejahteraan ekonomi, sosial dan pendidikan ahli-ahli.
 • Bergabung dengan dan melanjutkan tujuan kerja mana-mana persatuan yang sah daripada organisasi yang mempunyai matlamat yang menggalakkan kepentingan dan kebajikan pekerja, kesatuan sekerja dan ahli kesatuan sekerja, tertakluk kepada peruntukan-peruntukan Seksyen 50 Akta Kesatuan Sekerja, 1959.
 • Untuk menerbitkan jurnal atau sastera lain untuk melanjutkan atau memajukan kepentingan Kesatuan, anggotanya atau kesatuan-kesatuan pekerja pada umumnya tertakluk kepada sekatan berkanun berkuat kuasa mengenai penggunaan dana Kesatuan untuk tujuan tersebut.
 • Mewujudkan Dana Kebajikan untuk ahli dan untuk merangka undang-undang kecil yang mengawal Kumpulan Wang itu.
 • Memberi faedah seperti menjadi perunding damai diantara majikan dan pekerja dalam isu penganiayaan gaji dan pertikaian gaji untuk ahli-ahli.
 • Untuk mengekalkan standard tertinggi yang mungkin perkhidmatan oleh ahli-ahlinya kepada orang ramai dan Industri Perbankan.
 • Menyediakan, jika diputuskan oleh bantuan guaman Majlis Eksekutif Kebangsaan untuk ahli-ahli yang berkaitan dengan pekerjaan dan aktiviti-aktiviti mereka di Kesatuan.
 • Untuk menimbang dan membuat keputusan ke atas mogok, sekat masuk kerja dan tindakan industri sama sebagai menjejaskan ahli-ahli, dalam bahagian atau secara keseluruhan, pada Persidangan Perwakilan.
 • Untuk menggalakkan atau menentang mana-mana perundangan yang melibatkan kepentingan pekerja. Secara umumnya untuk melakukan semua perkara-perkara yang kesatuan sekerja dibenarkan untuk berbuat demikian oleh undang-undang dan bagi maksud melaksanakan tujuan yang tersebut di atas.
 • Kesemua Objektif hendaklah mengikut Perlembagaan dan Peraturan dan Akta, 1959 Kesatuan Sekerja.

mendaftar

Visi

“Kualiti Union Kualiti Kehidupan”

Misi

 • NUBE akan dikhaskan untuk membangunkan potensi manusia untuk membina kepimpinan yang berdedikasi dengan keupayaan untuk mencipta penyelesaian inovatif, memberi motivasi dan menggalakkan ahli-ahli NUBE dan orang awam untuk membuat pilihan yang berkualiti untuk memperbaiki kehidupan mereka
 • Ini akan melahirkan yang terbaik dalam setiap daripada kita untuk meningkatkan mata pencarian untuk kita semua , masyarakat, dan negara.
 • Budaya ini tidak boleh pudar dalam apa jua keadaan.

mendaftar

J SOLOMON

Sandagran Solomon Joseph Pitchay atau lebih dikenali sebagai J Solomon, adalah Setiausaha Agung NUBE yg ke 9.
Beliau telah dilantik sebagai Setiausaha Agung pada 19 Julai 2001 dan telah dipilih semula sebagai Setiausaha Agung pada 7 Ogos 2005.

J Solomon telah mengetuai satu pasukan pemimpin-pemimpin bercita-cita tinggi yang berjanji untuk: –

Merekrut dan mengatur pekerja di institusi perbankan dan kewangan di Semenanjung Malaysia. Menyediakan sokongan dan perkhidmatan yang lebih baik kepada ahli dan membantu dalam meningkatkan kualiti kehidupan mereka di rumah dan di tempat kerja. Melindungi dan meningkatkan hak ahli-ahli dalam hal-industri yang memberi kesan kepada kehidupan mereka.

J Solomon sering berkata, “Saya setia dalam membina kekuatan kita yg luas di seluruh industri dan negara kita. Saya dikhaskan untuk membantu setiap pekerja di institusi perbankan dan kewangan di Semenanjung Malaysia untuk bekerja dengan maruah dan dengan mewujudkan kesedaran mengenai prinsip-prinsip asas dan hak di tempat kerja masing-masing. Saya setia kepada yang akan menghasilkan penyertaan aktif daripada setiap ahli untuk NUBE yang lebih besar.

“NUBE adalah milik kita, saya tidak boleh melakukannya bersendirian, bersama-sama kita menjamin masa depan kita, menguatkuasakan hak kita dan mendapatkan ganjaran yang setimpal dengan tanggungjawab kita.

“Bersama-sama kita membina NUBE ‘kita'”.

mendaftar

Carta organisasiNUBE Malaysia| Bank Employee Union Malaysia | Labour Union

NUBE SMJ (Negeri Sembilan, Melaka, Johor)

Bro Michael Tan Eng Hong

President

     28C NUBE Bldg, Jalan Laksamana Cheng Ho, 75730 Melaka

     019-7108119 || 06-2812144 || 06-2843326


NUBE Malaysia| Bank Employee Union Malaysia | Labour Union

NUBE PKP

Bro ABDUL JAMIL JALALUDEEN

Deputy President

  35A NUBE Building, Aboo Sittee Lane, 10400 Penang

  019-6000096 || 04-2262113 /341 || 04-2270915


NUBE Malaysia| Bank Employee Union Malaysia | Labour Union

NUBE PKP

Bro L. BASKARAN

Vice President

  35A NUBE Building, Aboo Sittee Lane, 10400 Penang

 016-4984810 || 04-2262113 /341 || 04-2270915


NUBE Malaysia| Bank Employee Union Malaysia | Labour Union

NUBE KT (Kelantan, Terengganu)

Bro Wan Mohd Affendi Husain

Vice President

  4960-B Jalan Dusun Muda, 15200 Kota Bahru, Kelantan Darul Naim

  0149202767 || 09-7448451 || 09-7448452


NUBE Malaysia| Bank Employee Union Malaysia | Labour Union

HEAD OFFICE

Bro J.Solomon

General Secretary

  12 NUBE House,Jalan Tun Sambanthan 3,Brickfields, 50470 Kuala Lumpur

 016-2297279 || 03-22749800 || 03-22601800

 nube_hq@nube.org.my


NUBE Malaysia| Bank Employee Union Malaysia | Labour Union

NUBE PKP

Sis A. Karuna

Assistant General Secretary

  12 NUBE House, Jalan Tun Sambanthan 3, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur

 03-22725281 || 03-22722296 || 016-2216124


NUBE Malaysia| Bank Employee Union Malaysia | Labour Union

NUBE PKP (Penang,Kedah,Perlis)

Bro Chee Yeeh Ceeu

General Treasurer

  35A NUBE Building, Aboo Sittee Lane, 10400 Penang

 012-4742440 || 04-2262113 /341 || 04-2270915


NUBE Malaysia| Bank Employee Union Malaysia | Labour Union

NUBE PKP

Bro MOHAMAD ILYAS HUMAYOON KABEER

National Executive Council Members

  35A NUBE Building, Aboo Sittee Lane, 10400 Penang

 0162050767 || 04-2262113 /341 || 04-2270915


NUBE Malaysia| Bank Employee Union Malaysia | Labour Union

NUBE KT

Bro AWANG LUDIN BIN MOHAMAD

National Executive Council Members

  4960-B, 1st Floor, Jalan Dusun Muda, 15200 Kota Bahru, Kelantan Darul Naim

  019-9114197 || 09-7448451 || 09-7448451


NUBE Malaysia| Bank Employee Union Malaysia | Labour Union

NUBE KT

Bro Cheon Tiong Eiw

National Executive Council Members

  4960-B, 1st Floor, Jalan Dusun Muda, 15200 Kota Bahru, Kelantan Darul Naim

  012-9489805 || 09-7448451 || 09-7448452


NUBE Malaysia| Bank Employee Union Malaysia | Labour Union

NUBE SMJ

Bro KAMARUDIN BIN BUJANG

National Executive Council Members

  28C NUBE Bldg, Jalan Laksamana Cheng Ho, 75730 Melaka

 019-7108119 || 06-2812144 || 06-2843326


NUBE Malaysia| Bank Employee Union Malaysia | Labour Union

NUBE SMJ

Sis EVELYN CHAN SIEW YEN

National Executive Council Members

  28C NUBE Bldg, Jalan Laksamana Cheng Ho, 75730 Melaka

 0127919048 || 06-2812144 || 06-2843326


NUBE Malaysia| Bank Employee Union Malaysia | Labour Union

NUBE KLSP

Bro Mohd Faisal Husin

National Executive Council Members

  12 NUBE House, Jalan Tun Sambanthan 3, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur

 016-2276380 || 03-22725281 || 03-22722296


NUBE Malaysia| Bank Employee Union Malaysia | Labour Union

NUBE KLSP

Bro MOHD RAHMAT BIN ABD HAMID

National Executive Council Members

  12 NUBE House, Jalan Tun Sambanthan 3, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur

 012-2223950 || 03-22725281 || 03-22722296


NUBE Malaysia| Bank Employee Union Malaysia | Labour Union

NUBE IPOH

Bro Mohamad Syukri Mustaffa

National Executive Council Members

   1st Floor, Bangunan NUBE, 3, Jalan Sultan Idris Shah, P. O. Box 736,30780 Ipoh, Perak Darul Ridzuan

  0165506215 || 05-2548925 || 05-2532402


NUBE Malaysia| Bank Employee Union Malaysia | Labour Union

NUBE IPOH

Bro Edwin Salomon

National Executive Council Members

   1st Floor, Bangunan NUBE, 3, Jalan Sultan Idris Shah, P. O. Box 736,30780 Ipoh, Perak Darul Ridzuan

  0195733844 || 05-2548925 || 05-2532402


NUBE Malaysia| Bank Employee Union Malaysia | Labour Union

NUBE PKP

Bro Zainul Ahamad Mydin

National Executive Council Members

   35A NUBE Building, Aboo Sittee Lane, 10400

  0164772335 / 04-2262113 /341 / 04-2270915


mendaftar


Arkib  |   Peristiwa  |   Keahlian  |   Video  |   Hubungi  |   Dapatkan Pintar  |